Kerhot

Kerhot ovat merkittävin 4H-harrastustoiminnan osa-alue. 4H-kerhot ovat avoinna kaikille 6-18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Kerhoissa askarrellaan, kokataan ja hoidetaan eläimiä. Korjataan koneita. Tutustutaan omaan lähiympäristöön, metsään ja luontoon. Kasvatetaan kasveja. Opetellaan erätaitoja. Tutustutaan siihen, miten muissa maissa eletään. Kerhot voivat olla myös teemakerhoja joissa kerholaisia yhdistää kiinnostus samaan asiaan esim. käsityö-, kokki-, metsä-, luonto-, dogsitter-, kansainvälisyys- tai ATK-kerho.

Kerho kokoontuu säännöllisesti 1–2 viikon välein. Yksi kerhokerta kestää noin 2 tuntia. Kerhoissa opitaan yhdessä tekemällä sekä leikkimällä ja liikkumalla vuorovaikutustaitoja, yritteliäisyyttä ja vastuullisuutta. Käsitöiden, nikkaroinnin ja kokkaamisen ohella opitaan elämässä hyödyllisiä arjen ja käden taitoja.  Lasten ja ohjaajien yhteisenä työvälineenä toimii 4H-TOP-tehtäväpankki

4H-järjestön uudet jäsenet aloittavat usein harrastuksensa juuri 4H-kerhoista. Suomessa toimii tällä hetkellä noin 3000 kerhoa.

Lähtökohtana on, että toimintaan osallistuvat liittyvät 4H-yhdistyksen jäseniksi. 4H on kansalaisjärjestö, jonka toiminta perustuu jäsenyyteen. Lisäksi jäsenyyteen kytkeytyy myös tapaturmavakuutusturva.